Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Katsushika Hokusai & Ιαπωνική Τέχνη

Katsushika Hokusai, in an 1839 self-portrait
The Great Wave


Ο Hokusai (1760-1849) είναι ένας Γιαπωνέζος καλλιτέχνης της ξυλογραφίας και όχι μόνον.
Το πιο γνωστό του έργο είναι το: Τριάντα έξι Απόψεις του Όρους Φούτζι, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η και διεθνώς αναγνωρίσιμη εκτύπωση του Great Wave! που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 1820.
Ήταν μια απάντηση στην άνθιση της εγχώριας επιθυμίας για ταξίδια, αλλά και μια εμμονή του ίδιου το καλλιτέχνη. Ήταν αυτή η σειρά των έργων που τoυ χάρισε φήμη τόσο στο εσωτερικό της Ιαπωνίας όσο και στο εξωτερικό.






Ενώ τα έργα του Hokusai πριν από την εν λόγω σειρά ήταν σίγουρα σημαντικά, ήταν όμως αυτή η σειρά με την οποία κέρδισε την ευρεία αναγνώριση και άφησε μια μόνιμη επίδραση στον κόσμο της Τέχνης. Και με αυτήν συνεχίζει να λαμβάνει, την αναγνώριση και τη δημοτικότητα του δυτικού κόσμου.
Τα πρωτότυπα έργα του είναι εξαιρετικά σπάνια και ακριβά και συνήθως δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση. Πολλά βρίσκονται σε διάφορα Μουσεία ανά τον κόσμο.







Έζησε σε μια Ιαπωνία των παραδοσιακών κομφουκιανικών αξιών και της φεουδαρχικής μαζικοποίησης. Ήταν καλλιτέχνης αναιδής, εριστικός, ανήσυχος, επιθετικός, και συγκλονιστικός!





Ο Hokusai άφησε πάνω από 30.000 έργα, συμπεριλαμβανομένων των έργων ζωγραφικής σε μετάξι, ξυλογραφίες, εικονογράφηση βιβλίων, ταξιδιωτικών απεικονίσεων, ερωτικών απεικονίσεων, έργα ζωγραφικής, και πολλά σκίτσα!






Παιδί-θαύμα, ξεκίνησε τη μαθητεία του στην ξυλογραφία στην ηλικία των δεκαπέντε. Στα 18 του χρόνια, έγινε μαθητής του Katsukawa Shunshō.
Παρέμεινε χαλαρά συνδεδεμένος με την Σχολή Καλών Τεχνών του  Katsukawa Shunshō για δεκατέσσερα χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή πήρε επίσης μαθήματα από άλλο master, τον Yusen από το Kanō school. Ήταν σε αυτή την περίοδο που ο καλλιτέχνης σπούδασε δυτικότροπη ζωγραφική, ορατή στη χρήση της προοπτικής για ορισμένες από τις εκτυπώσεις του. Το "φλερτ" με άλλες Σχολές Τέχνης θα μπορούσε να είναι ο λόγος που απελάθηκε από τη Σχολή Καλών Τεχνών Katsukawa μετά το θάνατο του Shunshō το 1792.






Αριστερό κλικ στις εικόνες για μεγαλύτερη ανάλυση.



Source:
http://en.wikipedia.org/wiki/Katsushika_Hokusai

Εικόνες:
google/images

7 σχόλια:

Unknown είπε...

Υπέροχα όλα τους, ένα δε απ'όλα ακόμα πιο ... συγκινητικό ως "βλέμμα".

Την καλημέρα μου

Z. είπε...

Λες την αυτοπροσωπογραφία;
Καλή εβδομάδα!

Unknown είπε...

όχι, λέω αυτό με το κορίτσι πάνω στο δέντρο που το βλέπουμε από πίσω να ... ατενίζει μακριά, μέσα στη ... μοναξιά του αλλά πάνω απ'τη γη.
Αυτό μου άρεσε πάρα πολύ.
Καλό απόγευμα γλυκιά μου με όλα όσα μου "δείχνεις".

Z. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Z. είπε...

meggie, καλησπέρα. Σε αυτό πήγε πρώτα ο νους μου, αλλά επειδή η συγκεκριμένη τοποθέτηση της θέσης του κοριτσιού μέσα στον πίνακα, το οποίο ατενίζει ρεμβάζοντας το Fuji, δεν πίστευα ότι κάποιος θα το παρατηρούσε...έπεσα έξω!
Συγαρητήρια meggie, έχεις παρατηρητικότητα.
Καλό βράδυ...εγώ ευχαριστώ για την παρουσία σου!

Ανώνυμος είπε...

Beautiful Japanese art :-)

Z. είπε...

It isn't?:)