Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Golden Gate

Golden Gate (Χρυσή Πύλη) είναι το όνομα της κατακόκκινης γέφυρας -της οποίας τα ποδαράκια βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό- της πόλης του Σαν Φρανσίσκο. Της ομορφότερης πόλης των Ηνωμένων πολιτειών, κατά γενική ομολογία. Κτισμένη στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, κερδίζει χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερα βραβεία, κατατάσσοντας την στην πιο αγαπητή πόλη στον κόσμο. Για την κουλτούρα, την τέχνη και την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική της.
Το 1937 τη χρονιά που ολοκληρώθηκε η κατασκευή της, θεωρήθηκε το σημαντικότερο γεγονός στα χρονικά, ως η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στο κόσμο. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο του Σαν Φρανσίσκο και της Καλιφόρνια.Πολλοί ήθελαν να κτιστεί η γέφυρα, για να μπορέσουν οι διάφορες κοινότητες που υπήρχαν γύρω από τον κόλπο να αναπτυχθούν οικονομικά και να συνδεθούν εμπορικά μεταξύ τους, μιας και οι ρυθμοί ανάπτυξής τους ήταν από τους χαμηλότερους του εθνικού μέσου όρου.
Πριν την κατασκευή της γέφυρας η μόνη πρακτικά σύντομη διαδρομή και σύνδεση της πόλης με την κομητεία Marin ήταν με το φέρρυ μποτ.


Οι μηχανικοί που εργάστηκαν γι αυτήν την κατασκευή ήταν ο Joseph Strauss, ο Irving Morrow και ο Charles Alton Ellis. Αυτός ο τελευταίος ήταν Έλληνας λόγιος και μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο του Illinois.
Η κατασκευή άρχισε στις 5 Ιανουαρίου του 1933. Καθόλη τη διάρκεια της κατασκευής της, έντεκα άτομα σκοτώθηκαν από πτώση. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1937 με 1,3 εκατομμύρια δολάρια κόστος.

Η χρωματική αισθητική της γέφυρας συναποφασίστηκε έτσι ώστε να προβάλλεται όσο το δυνατόν περισσότερο στην ομίχλη. Η γέφυρα, αρκετά πρωτοποριακή για την εποχή της, διαθέτει σίγουρα το πιο πρωτότυπο χρώμα από κάθε άλλη. Ξεφεύγοντας τελείως από το χρώμα του μολύβδου υιοθετεί ένα χαρακτηριστικό πορτοκαλί, το οποίο φέρει την ονομασία «international orange».Η γέφυρα της Χρυσής Πύλης είναι ένα από τα πιο όμορφα δείγματα μηχανικής γέφυρας ως διαρθρωτική πρόκληση για το σχεδιασμό και την αισθητικής της και θεωρείται ένα από τα επιτεύγματα του 20 ού αιώνα.
Το μήκος της φτάνει τα 3 χιλιόμετρα και το πλάτος της τα 27 μέτρα και με ύψος 227 μέτρα, η οδογέφυρα έξι λωρίδων, πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου υψώνεται υπερήφανη στη μέση τού πουθενά συνδέοντας το βορειότερο μέρος της πόλης του Σαν Φρανσίσκο με την κομητεία Marin. Δυστυχώς η ιστορία της γέφυρας σημαδεύεται και από μελανά γεγονότα, όπως αυτό του υψηλού ποσοστού αυτοκτονιών. Ανεπίσημα στοιχεία μιλούν για περισσότερα από 1.300 άλματα στον θάνατο από τη χρονολογία λειτουργίας της ως σήμερα.Η Golden Gate Bridge είναι το πιο δημοφιλές μέρος για να αυτοκτονήσει κάποιος στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα από τα πιο δημοφιλή στον κόσμο. Η γέφυρα είναι περίπου 75 μ. πάνω από το νερό. Μετά από μια πτώση περίπου τεσσάρων δευτερολέπτων, το σώμα βυθίζεται στο νερό με ταχύτητα περίπου 122 km / h. Με μια τέτοια ταχύτητα, το νερό έχει αποδειχθεί ότι έχει τις ιδιότητες του σκυροδέματος. Εξαιτίας αυτού, οι περισσότεροι πεθαίνουν στην άμεση επαφή τους με το νερό. Οι λίγοι που επιβιώνουν από την αρχική κρούση γενικά πνίγονται ή πεθαίνουν από υποθερμία στο κρύο νερό.
Ο δήμος του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε να περιβάλει την γέφυρα με ένα δίχτυ ασφαλείας για την αποτροπή αυτοκτονιών. Το δίχτυ αυτό το θα κοστίσει 50 εκατομμύρια δολάρια και οι υπεύθυνοι έκριναν πως η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι σημαντικότερη από την αισθητική της γέφυρας.


Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό οδηγό Frommer η Golden Gate Bridge είναι «ίσως η πιο όμορφη, σίγουρα η πιο φωτογραφημένη γέφυρα στον κόσμο», αν και ο Frommer προσδίδει επίσης τον ίδιο τίτλο στην Tower Bridge του Λονδίνου.

Από την ολοκλήρωσή της, η Golden Gate Bridge έχει κλείσει λόγω των καιρικών συνθηκών μόνο τρεις φορές: Την 1η Δεκεμβρίου 1951, εξαιτίας του ανέμου (111 km / h), στις 23 Δεκεμβρίου 1982,(113 km / h) και στις 3 Δεκεμβρίου 1983 (121 km / h).

* Κάνετε κλικ επάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση.

Source:
http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Gate_Bridge
images/google
http://www.tovima.gr/
http://commons.wikimedia.org/


Zambia Sifaki

12 σχόλια:

Maria B. είπε...

γειά σου Ζαμπάκι μου με τα ωραία σου !! παλι καλά που είσαι και εσύ και μας ενημερώνεις, γιατί εμείς ..... άστα να πάνε !!!

χαθήκαμε ζάμπι μου τελείως ! πότε θα κανονίσουμε κανέναν καφέ ???

χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

Z. είπε...

Hello Marie!
Περίμενα να τελειώσουν οι γιορτές και οι δουλειές, μπας και πιούμε αυτόν τον καφέ, μα έπεσα έξω...Προβλέπω μετά τις πανελλήνιες, να τελειώσει και η συμπλογγίτισσα Έλενα το φροντιστήριο!
Φιλάκια σου πολλά Μαρί.

ria είπε...

ουάου!

θέλω πολύ να επισκεφτώ το σαν φρανσίσκο και να περπατήσω στη γέφυρα...

Z. είπε...

Είναι εκπληκτική και η πόλη και η γέφυρα!
γέφυρα= γη + επί + ύδωρ

ΕΛΕΝΑ είπε...

Μετά τις Πανελλήνιες πάντως θα πιούμε τόσους καφέδες, που θα πάθουν τα νεύρα μας λέμε χα χα χα!
Ααααχχ Ζαμπάκι μου, σ' έχω πεθυμήσει!

Z. είπε...

Καλά, θα μας κάνεις να αγωνιούμε για τις Πανελλήνιες σαν να δίναμε εμείς οι ίδιες εξετάσεις...
Αλλά, για να μας το ξεπληρώσεις σου επιτρέπουμε να μας κάνεις το τραπέζι και να...εξιλεωθείς!
:))

Amali είπε...

Ζαμπάκι μας,
το ρούφηξα και αυτό όπως και όλα τα υπόλοιπα ποστάκια σου και έμεινα με τη γλύκα να περιμένω τα υπόλοιπα!!! Πολύ μου άρεσαν οι πληροφορίες για τις αυτοκτονίες και επίσης ότι έμεινα U.F.O. με το γή επί ύδωρ.... Ζ. είσαι Ζ-pedia!!!!!! THANX

Ααααααααα και τώρα που το θυμήθηκα, κανονίζετε εσείς οι Αθηναίες κρυφά από εμένα καφέδες εεεε επειδή δεν πίνω;;; σας το λέω έχω βάλει κοριούς και όπου πάτε θα έρθω να σας βρω!!!


ΠΟλλά πολλά φιλιά

Silia είπε...

Όμορφη η γέφυρα ... Τόσο μεγάλη ...
Έχω έναν παιδικό φίλο , που όταν για πρώτη φορά πήγε στην Αμερική , όταν επέστρεψε , και τον ρώτησα πως είναι η Αμερική μου απάντησε :
- ... Μεγάλη ... Όλα εκεί , είναι ... μεγάλα ...
------------------------------
Αγαπώ τις γέφυρες ... Μα πιο πολύ , αγαπώ τα ... γεφύρια .
Από τις γέφυρες τις ξένες , πιο πολύ μου άρεσε αυτή :
http://en.wikipedia.org/wiki/Clifton_Suspension_Bridge
Φιλιά Ζ.

Z. είπε...

Το ψάχνω ακόμα...κάποια συμπληρωματικά στοιχεία που μου λείπουν, όταν τα βρω, θα τα βάλω.
Μείνε στο δέκτη σου που λέει και κάποια ψυχή και κάτι θα βρεθεί!

Βρε, Τσακαλόπουλο, τίποτε δεν σου ξεφεύγει!
Είναι δυνατόν να μηχανορραφούμε πίσω από την πλάτη σου; Τς τς τς...
Όοοοταν είναι να προκύψει θα το μάθεις οπωσδήποτε την...επομένη.
χιχιχιχι

Z. είπε...

Σύντομος και περιεκτικός ο φίλος.

Θα θέλα να έβλεπα όλες τις γέφυρες του κόσμου, μκρές και μεγάλες και φυσικά να μάθαινα την ιστορία τους.
Τόσο με μαγεύουν!
Τα γεφύρια και μάλιστα τα πέτρινα που κάποια έχουν απομείνει και εδώ, είναι μια κατηγορία από μόνη της, με αξιόλογη βιβλιογραφία και αναφορές στο "μύθο" που τα περιβάλλει.
Ο σύνδεσμος πολύ ενδιαφέρων, μερσί.

Silia είπε...

Επειδή δεν ξέρω πως μπαίνουν λινκ(ς) εδώ , "χτύπα" στο Google: ΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΓΕΦΥΡΙΑ Anna Silia .
Πιστεύω ότι θα σου αρέσει .
Καλό βράδυ .

Z. είπε...

Ναι μου άρεσε...Είναι τρέλα τα πέτρινα γεφύρια!

"Άκου τώρα να δεις", χθες το βράδυ τυχαία παρακολούθησα ένα αφιέρωμα που είχε η τηλεόραση του Σκάϊ για τις γέφυρες.
Όλες αυτές τις σπουδαίες σιδερένιες γέφυρες που ξέρουμε, ξεκινώντας από την Iron Bridge (τη μικρότερη) και φτάνοντας στη γέφυρα Akashi στο Kobe της Ιαπωνίας (τη μεγαλύτερη, 1991 μ.).
Όπως κατάλαβες το ερωτεύτηκα και θα ψάξω να βρω το βίντεο...
:)