Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2008

Ματαιοδοξία ΑΑΑ


Επηρεασμένη από την έκθεση-αφιέρωμα του Βρετανικού Μουσείου στον πήλινο στρατό (Terracotta Army), και με πολλές σκέψεις στην τεράστια σε μέγεθος ματαιοδοξία του Α΄αυτοκράτορα Qin (Τσιν), δείτε τα βίντεο για να έχετε μια μικρή εικόνα του ατόμου που έβαλε το λαό Του να κατασκευάσει την Νεκρόπολή Του, τον πήλινο στρατό Του, που θα Τον φυλάει στη μετά θάνατο ζωή.
Τους εργάτες που ετοίμασαν τον τάφο και συμμετείχαν στην κηδεία, τους εντοίχησαν ζωντανούς εκεί, για να μη μαρτυρίσουν τον τρόπο κατασκευής του, τις μυστικές εισόδους και τα πλούτη που περιέκλειε.
Η θυσία ανθρώπων στο θάνατο ενός αυτοκράτορα, μοιάζει να είναι σύνηθες φαινόμενο εκείνη την εποχή στην Κίνα.

Η κατασκευή άρχισε το 246 π.Χ και ολοκληρώθηκε 38 χρόνια αργότερα.
Για να ολοκληρωθεί η νεκρόπολις, δούλεψαν 700.000 εργάτες και τεχνίτες απ΄ όλη τη χώρα. Οι μορφές είναι σε φυσικό μέγεθος και κάθε μια -στρατιώτη, αλόγου, άμαξας κλπ- είναι διαφορετικές στις λεπτομέρειες τους.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε τυχαία από αγρότες της περιοχής το 1974, όταν έσκαβαν ένα πηγάδι.
Μέσα στον τάφο υπάρχουν αντικείμενα που θα χρειαζόταν ο αυτοκράτορας στην άλλη ζωή. Υπάρχουν αίθουσες, γραφεία, διάδρομοι, υπνοδωμάτια, κουζίνες...
Υπάρχει ένα ομοίωμα του κόσμου και των ορίων της αυτοκτατορίας του.
Χαρακτηριστικό της λεπτομερούς κατασκευής αυτού του ομοιώματος της γης, είναι τα ποτάμια στα οποία έτρεχε υδράργυρος. Δεν στεγνώνει όπως το νερό και θα έμενε αιώνια πάνω στη μακέττα.
Η οροφή του τάφου είναι καλυμμένη με μαργαριτάρια (πέρλες) και άλλα πολύτιμα πετράδια που αντιστοιχούσαν στα άστρα και τους πλανήτες.

Οι ανασκαφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αφορούν λίγους μόνον χώρους μεταξύ πολλών άλλων που δεν έχουν ακόμα ανασκαφεί.
Το κράτος εύχεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας για να μην υπάρξουν καταστροφές, και ιδιαιτέρως στη μούμια του αυτοκράτορα, από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Οι αρχαιολόγοι ψάχνουν να σιγουρευτούν ότι οι παγίδες και τα κρυφά περάσματα που είναι εγκατεστημένα -πιστεύουν από τον αυτοκράτορα για να τον προστατεύσουν από λεηλασίες- δεν αποτελούν κίνδυνο για την ακεραιότητα τους.
Σε κάποια ανασκαφή, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν όπλα και πανοπλίες από πέτρα με λεπτομέρεια και φινέτσα απίστευτη ακόμα και για την εποχή μας.
Σε μια άλλη, η οποία ονομάζεται "ο χώρος των δικαστών", παρουσιάζονται συμβολαιογράφοι και γραφιάδες, πιθανόν άνθρωποι του νόμου.
Κάποια τελείως πρόσφατη (του 2004) περιέχει μουσικούς και έναν γερανό που περιζώνει ένα ψεύτικο ρυάκι.
Φαίνεται ότι ο αυτοκράτορας ήθελε να περιτριγυρίζεται στην μεταθανάτια ζωή του, από όλα τα πράγματα που αγαπούσε ζώντας και να έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει την ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: