Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Η Βενετία βυθίζεται; Ναι, και από τον κόσμο!






Στη Βενετία βρέθηκα πριν λίγες ημέρες και η απόλαυση αυτού του ταξιδιού παραμένει ακόμα σαν μια γλυκιά επίγευση, όπως μετά από κατανάλωση ενός πολύ επιτυχημένου tira mi su, που συνεχίζει να έχεις τη γεύση του στο στόμα σου, για πολύ!





Η Βενετία, όποια εποχή κι αν την δείτε, θα σας γοητεύσει. Μην τύχει μόνο να είναι «acqua alta» δη. παλίρροια, γιατί θα ταλαιπωρηθείτε και δεν θα απολαύσετε την πόλη όπως πραγματικά της αξίζει.
Τότε η πόλη γεμίζει από υπερυψωμένους ξύλινους διάδρομους, οι οποίοι επιτρέπουν τη μετακίνηση των πεζών, και τεράστιοι σωροί από σακιά με άμμο προφυλάσσουν την πόλη.





Μέσα στα τελευταία εκατό χρόνια, το έδαφος της πόλης έχει βυθισθεί κατά 23 εκατοστά, εξαιτίας της ανόδου των υδάτων και της αποσάθρωσης του εδάφους.
Πέρα όμως από αυτά, η ίδια η πόλη, τα απλά κτίρια, τα καστήματα,  οι επαύλεις, τα νησάκια, τα μουσεία, τα ιστορικά καφέ, οι αίθουσες τέχνης, τα φεστιβάλ και η ατμόσφαιρα της - έστω κι αυτή η λίγη που καταφέρνει να ξεπηδήσει μέσα από τις ορδές των τουριστών- θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες σας ανεξίτηλα.




Αυτή η πόλη είναι από μόνη της μια κατηγορία. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κάτι παρόμοιο. Ο πλούτος που συσσωρεύτηκε για αιώνες στην θαλασσοκράτειρα Βενετία, δημιούργησε αριστουργήματα άξια θαυμασμού και απόλαυση ψυχής και πνεύματος!




Είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης!
Έχει τον ίδιο αριστερό δήμαρχο τα τελευταία 40 χρόνια! Ο οποίος την προωθεί και τη φροντίζει εξαιρετικά! Σημειωτέο δε, ότι δεν υπάρχει εγκληματικότητα, και παρά το συνωστισμό, οι πορτοφολάδες είναι ανύπαρκτοι.




Να ξέρετε επίσης, ότι η Βενετία δεν υπήρξε αρχαία. Έτος ίδρυσης το 421, όπου τότε ήταν, που οι πρώτοι κάτοικοι για να προστατευθούν  από τις επιδρομές των Γότθων και των Ούννων βρήκαν καταφύγιο στα έλη και στα αναχώματα της λιμνοθάλασσας, κατά μήκος της Αδριατικής Θάλασσας, κοντά στο δέλτα του ποταμού Πάδου.




Κατέχει μια μοναδική γεωγραφική θέση σε μια λιμνοθάλασσα στην Αδριατική Θάλασσα.
Τα άλλα κυριότερα νησιά της λιμνοθάλασσας είναι : Lido, Murano, Burano, Torcello. Για να μην αναφέρουμε το San Michele (το νησί νεκροταφείο της πόλης), San Erasmo, Mazzorbo, On Vignola, Certosa, San Francesco del Deserto, San Giacomo in Paludo, Σαν Servolo, San Lazzaro degli Armeni, Giudecca.




Η πόλη καλύπτεται από 177 κανάλια (εκ των οποίων το μεγαλύτερο είναι το Μεγάλο Κανάλι), 400 γέφυρες και εκτείνεται πάνω από 118 νησιά,τα οποία βρίσκονται μεταξύ των εκβολών του Adige (Νότια) και του Piave (βόρεια). Η παλιά πόλη είναι εξ ολοκλήρου για τους πεζούς, τα κανάλια παίζουν το ρόλο του δρόμου, και διάφορα σκάφη είναι το μόνο μέσο μεταφοράς μαζί με το περπάτημα.
"Η Βενετία είναι μια πόλη ενάντια στη φύση" είχε διαπιστώσει ο Chateaubriand.



Η Βενετία και η λιμνοθάλασσα της είναι μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προστατεύονται από την UNESCO.













* Κάντε κλικ επάνω στις φωτογραφίες να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση.

Source:wikipedia.org

8 σχόλια:

mia maria είπε...

Πραγματικά πολύ ωραίο μέρος! Πολύ τουριστικό βέβαια και το καλοκαίρι ψιλομυρίζει, έχει όμως υπέροχα κτίρια και ο κόσμος έχει μια ευγένεια που σε συγκινεί!

Z. είπε...

Συμπεραίνω ότι σε γοήτευσε, big mama. Έτσι δεν είναι;
Αυτή τη φορά, αν σου πω ότι πολύ λίγες στιγμές μύριζες "το άρωμα"!
Ίσως επειδή δεν ήταν και κατακαλόκαιρο...

ria είπε...

πάλι ταξίδι ήσουν καλέ?
πότε μαζεύεσαι στο σπίτι σου???

aitherovamwn είπε...

παραμυθένια πόλη
που πνίγεται..

Πολύ όμορφο
και ταξιδιάρικο

Φιλιά πολλά
Αν

Z. είπε...

Χα χα χα!
Ρία αυτές είναι οι διακοπές μας. Δλδ όλο το καλοκαίρι 5 ημέρες καθίσαμε και αυτές "στην οικία του σπιτιού μας!"
Στις 19/10 ξαναφεύγω...Φιλάκια

Z. είπε...

Γεια σου Αν.
Όπως τα λες, μια πόλη συναρπαστική!
Μου πήρε 10 ημέρες να συγκεντρωθώ και να μαζέψω την απελπισία της επιστροφής...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Είπαμε:
Δεν ζηλεύω, δεν ζηλεύω, δεν ζηλεύω!!
Το επαναλαμβάνω για να το πιστέψω κι εγώ χα χα χα!
Πέρασες όμορφα απ' ότι καταλαβαίνω φιλεναδίτσα, πάντα τέτοια!
Φιλιά!

Z. είπε...

Να είσαι καλά Έλενά μου. Μια ανάσα από την καθημερινότητα! Ήταν ό,τι πρέπει.