Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009

Κάνετε το χώρο σας να είναι αρμονικά δεμένος με τη γύρω φύση!


Τα όρια που υπάρχουν ανάμεσα στην Αρχιτεκτονική Τοπίου και της Φύσης μπορούν να αλλάξουν;
Αυτά τα δυο, συνδυασμένα αρμονικά σε μια συνεκτική μορφή, μπορούν να προσαρμοστoύν σ΄ ένα περιβάλλον ερήμου!

Αυτός ήταν ο προβληματισμός και το σημείο εκκίνησης για την Ketchum Residence, η οποία σχεδιάστηκε από τη Lutsko Associates, νικήτρια του ASLA 2008 Residential Design Honor Award.


Αυτή η κατοικία χτισμένη στο Wood River Valley, Ketchum, του Idaho, βρίσκεται επάνω σ΄ ένα προαστιακό δρόμο, αλλά αναπτύσσεται μέσα σε όμορφα τοπία.


Η συνηθισμένη αντίληψη είναι να βλέπουμε το τοπίο ως μέρος μιας απόμακρης άποψης από το εσωτερικό του σπιτιού.
Η κατοικία Ketchum θεωρείται ότι εισάγει το φυσικό οικοσύστημα στο δομημένο χώρο.


Αυτό επιτεύχθηκε με το να αφεθεί η φυσική χλωρίδα της περιοχής να αναπτυχθεί ανάμεσα στα πλακόστρωτα μέχρι τους τοίχους.


Ο καιρός στην περιοχή προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για το σχεδιασμό, με την ύπαρξη ενός κλίματος ερήμου. Μέτρια έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι, αλλά και καλές συνθήκες χειμερινής διαμονής.


Όλα αυτά παράγουν μια σύνθετη χλωρίδα, που συνδέεται έξυπνα με το σχεδιασμό της κατοικίας.


Χρησιμοποιήθηκαν κιόσκια και αίθρια, ώστε να ενσωματωθεί το τοπικό οικοσύστημα. Επίσης έχει ένα διάδρομο που οριοθετείται με χαλύβδινα άκρα και ένα δρόμο για την αποτελεσματική επικοινωνία με τη γειτονιά.


Ο εσωτερικός με τον εξωτερικό χώρο συνδέονται με μονοπάτια κατάλληλα για περιστασιακές βόλτες.Οι αρχιτέκτονες επέλεξαν για την περιμετρική χρωματική γκάμα στα υλικά, αυτήν της χλωρίδας, που βρίσκονταν πολύ κοντά στην εγκατάσταση. Αυτό έχει το πλεονέκτημα της εύκολης συντήρησης, που μειώνει την ανάγκη για εξωτερικούς πόρους συντήρησης. Σχετικό παράδειγμα: η πέτρινη απόληξη στα πεζούλια και ο φυσικός οξειδωμένος χάλυβας για να έχουν εμφάνιση παρόμοια με την περιβάλλουσα φύση.


Η Ketchum Residence προσφέρει, για μια ακόμη φορά, μια απλή και βολική λύση για την προσέγγιση της φύσης που μας περιβάλλει. Αυτή τη φορά, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εναρμόνιση των απλών γραμμών των σχημάτων και των υλικών. Με την ανάπτυξη αυτού του σχεδίου, οι σχεδιαστές της Lutsko Associates επέτρεψαν στο κτίριο να μη λειτουργεί πια ως φραγμός. Είναι ένας κομψός χώρος συνάθροισης, σχεδιασμένος για τον άνθρωπο που τον ζει, με τα φυσικά στοιχεία απλώς να παρεμβαίνουν ήπια.


Share

7 σχόλια:

Juanita La Quejica είπε...

Αυτά που εφάρμοζαν οι Μαυριτανοί πάνω από 1000 χρόνια πριν, σήμερα θεωρούνται η λύση του μέλλοντος...

Z. είπε...

Έτσι είναι. Οι αρχαίοι λαοί και ειδικά της ερήμου (μιας και μιλάμε για κάτι παρεμφερές)επιβίωσαν λόγω της προσαρμοστικότητας στο περιβάλλον που ζούσαν. Είχαν τη σοφία να κατασκευάζουν καταλύματα κατάλληλα για την περιοχή τους.
Αργότερα με την υποτιθέμενη τεχνογνωσία "χαθήκαμε" λιγάκι.

aitherovamwn είπε...

μα δυστυχώς καλή μου, εμείς εδώ με τόση φωτιά προσαρμόζουμε το περιβάλλον στην τσιμεντούπολη...

Πολλές καλημέρες!

Z. είπε...

Γεια σου Αν.
Το περιέγραψες εξαιρετικά!

Mariela είπε...

Καλό φθινόπωρο Ζαμπάκι!
πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση!

Z. είπε...

Καλώς ήρθες!
Πώς πήγαν τα πράγματα στη Νάξο;
Πιστεύω πολύ καλά...
Φλκ.

Ανώνυμος είπε...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色