Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009

Αθήνα: Μια εν δυνάμει ενεργειακή τράπεζα

Θα αρχίσουμε με ένα αξίωμα: Η ενέργεια που προσπίπτει στον πλανήτη είναι 15.000 φορές περισσότερη από την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας ανά έτος. Έτσι θεωρητικά θα έφτανε μόνο το 0,01% της ενέργειας αυτής για να καλύψουμε τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες. Ή για να το θέσουμε διαφορετικά, η ενέργεια που προσπίπτει σε μία ώρα είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σύμφωνα με μία άλλη έρευνα η αξιοποίηση και μόνο του 10% των κτηρίων στη Μ. Βρετανία με Φωτοβολταϊκά συστήματα θα υπερεπαρκούσε για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, στοιχείο που υποδηλώνει τη σημασία της ανάπτυξης των Φ/Β συστημάτων μέσω της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας.
Ταυτόχρονα η αξιοποίηση 1 KW Φ/Β συστήματος θα απέτρεπε την έκλυση 1.450 kg CO2 κατά μέσον όρο τον χρόνο, όσο δηλ. απορροφούν ετησίως 2 περίπου στρέμματα δάσους ή 100 δένδρα. Αρα θα γινόταν και σημαντική συμβολή για την επιβράδυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Είναι στοιχεία που από μόνα τους προδηλώνουν το μέλλον, για τη δημιουργία κελυφών και
υποδομών, που με την αλματώδη πρόοδο των Φ/Β συστημάτων (ιδίως τα τελευταία χρόνια) και την ασφαλή ένταξή τους στα ίδια τα κτήρια και όχι μόνο (π.χ. σε διαμορφώσεις ελεύθερων χώρων) και στη συνέχεια μέσω της πολεοδομικής πρακτικής στην ίδια την πόλη, να μπορούν να γίνουν οι προπομποί μια ανανεωμένης ενεργειακής επανάστασης, φιλικής στο περιβάλλον, όπου η έκλυση της ενέργειας θα γίνεται άμεσα από τον ήλιο.
.../...
Tα κίνητρα που ισχύουν σε άλλες χώρες:

– Αυστρία: Φοροαπαλλαγές: επενδύσεις αξίας έως 2.920 ευρώ εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος.
– Βρετανία: Χαμηλός ΦΠA (5%).
– Γαλλία: Κυμαινόμενος ΦΠA (από 5,5% έως 19,6%). Επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης (1.280-2.100 ευρώ ανά εγκατάσταση).
– Γερμανία: Επιδότηση 125 ευρώ/m2 εγκατάστασης.
– Ισπανία: Υποχρεωτική εγκατάσταση σε νέες κατοικίες (στη Βαρκελώνη και σύντομα στη Μαδρίτη, στην Παμπλόνα, στη Σεβίλλη, στη Βαλένθια). Κτήρια άλλων χρήσεων (όπως εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία κ.λπ.) θα πρέπει υποχρεωτικά να εξοπλιστούν με Φ/Β συστήματα για να καλύπτουν μέρος των ενεργειακών τους απαιτήσεων.
Επιδότηση 219 ευρώ/m2 εγκατάστασης και χαμηλότοκα δάνεια. Κατά αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι θα γίνει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30-40% για κάθε κτήριο και μείωση της εκπομπής CO2 κατά 40-55%.
– Ιταλία: Μείωση του ΦΠA από 20% σε 10%.
– Ολλανδία: Επιδότηση που καλύπτει περίπου το 30% της αξίας του συστήματος.
– Ιαπωνία: Επιδότηση 30-50% και χαμηλότοκα δάνεια για μεγάλες εγκαταστάσεις. Χαμηλός ΦΠA (5%). Ειδικές επιδοτήσεις για νέες τεχνολογίες.
– Ισραήλ: Υποχρεωτική εγκατάσταση σε όλες τις νέες κατοικίες με ύψος μέχρι 27 μ. Επιδότηση 30% σε νέες τεχνολογίες.
– Ελλάδα: Απαγόρευση σύνδεσης δικτύου Φ/Β συστημάτων με ΔΕΗ. Πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
[...]

Του Βασίλη Κωστοβασίλη, αρχιτέκτονος-πολεοδόμου, MDesS '93/Harvard University,
του Θεμιστοκλή Ουδενιώτη, πολιτικού μηχανικού, ΜΔΕ-ΕΜΠ
και της Χριστιάνας Πηγουνάκη, αρχιτέκτονος, DPLG/Ecole d’ Architecture, Paris-La Villette.
_____________
source:
http://www.sadas-pea.gr/ARXITEKTONES_70.pdf

3 σχόλια:

Amali είπε...

Έλεος δηλ ρε π.... μου στην ελλάδα και για να έχεις σπίτι φιλικό στο περιβάλλον πρέπει να συναντήσεις 1000 εμπόδια και μια τσέπη γεμάτη χρυσάφι για να το φτιάξεις...
Θα μου πεις εδώ ανακαλύψανε την ανακύκλωση με 50 χρόνια καθυστέρηση τι συζητάμε...

Z. είπε...

Τα πάντα Αμαλί, πληρώνονται ακριβότερα στο Ελλαδιστάν! Εσύ που παιδεύεσαι τόσο για το σπίτι σου τα ξέρεις πολύ καλά.
Μεγάλη κουβέντα για την ανακύκλωση μη λες. Μόνο ανακύκλωση δεν είναι.
Ίσα- ίσα για να φάνε οι πάσης φύσεως Δημαρχέοι της συμφοράς την επιδότηση από την ΕΕ και κατά τα άλλα στη χωματερή καταλήγουν και..."τα ανακυκλωμένα".

misirlou misirlou είπε...

πικραααα...