Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Να μην ξεχάσω...


Στην Αρχαία Ρώμη, ο μέσος όρος επιβίωσης του ανθρώπου ήταν τα 22 χρόνια. Το 1900 ο μέσος Αμερικανός δεν αναμενόταν να ξεπεράσει τα 49. Αντίθετα, το 2000 το προσδόκιμο επιβίωσης ξεπέρασε τα 79.


Διανοητική υγεία: Μπορεί η νεότητα να διαρκέσει για πάντα;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μια πολύπλοκη μηχανή και αδιάκοπα μεταβαλλόμενη οντότητα. Οι επιστήμονες είναι σε θέση να περιγράψουν τις διεργασίες που επιτελούνται μέσα του, όχι όμως και να τις κατανοήσουν σε όλο τους το βάθος. Εξαιτίας αυτής της πολυπλοκότητας, είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε με ακρίβεια πως θα εξελιχθεί ο εγκέφαλος ενός ατόμου με το πέρασμα των χρόνων. Οπωσδήποτε, υπάρχει ανάμεσά μας μια μικρή μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι είναι προορισμένοι να διατηρήσουν την πνευματική τους διαύγεια αμείωτη,  απλώς και μόνο διότι είναι προικισμένοι με καλά γονίδια. Όμως ας είμαστε ρεαλιστές οι περισσότεροι από εμάς θα καταφέρουμε να θωρακίσουμε τον εγκέφαλό μας ενάντια στο χρόνο μόνο αν κάνουμε (συνειδητά ή ασυνείδητα) τις σωστές επιλογές στον τρόπο ζωής μας. Η συντριπτική  πλειονότητα των ανθρώπων δεν έχει γεννηθεί με έναν αειθαλή εγκέφαλο. Οι ήπιες μεταβολές στη μνήμη και τις υπόλοιπες διανοητικές λειτουργίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της τυπικής διαδικασίας γήρανσης.


Ωστόσο, υπάρχουν κάποια απλά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε, προκειμένου να επιβραδύνουμε τη γήρανση του εγκεφάλου μας. Η αντιμετώπιση της οξείδωσης και των φλεγμονών, η συμμετοχή σε ορισμένες πνευματικές και σωματικές δραστηριότητες, καθώς και άλλες σχετικά απλές ενέργειες φαίνεται να έχουν εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Λαμβάνοντας αυτά τα μέτρα οι πιθανότητες που έχει ο εγκέφαλός μας να επιβιώσει αυξάνονται σημαντικά. Όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε από τις κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ωστόσο είναι εξαιρετικά  κρίσιμο να λάβουν τα μέτρα τους οι άνθρωποι στους οποίους η εγκεφαλική γήρανση επιτελείται με ρυθμούς ταχύτερους από τους φυσιολογικούς.
.../...


Από το βιβλίο:
Να μην ξεχάσω...
Θωράκισε από νωρίς τη μνήμη σου
Zaldy S. Tan
Εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ
Μετάφραση: Μάγδα Καραβιώτη
Επιστημονική Επιμέλεια: Αλέξης Μπιμπλής

5 σχόλια:

aitherovamwn είπε...

ενδιαφέρον πολύ Ζ.!!! Όπως πάντα βέβαια...
Καλή χρονιά να 'χεις γεμάτη υγεία και χαρές
:-D

Z. είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ.
Καλή Χρονιά και σε σένα, με επιτυχίες στις εμπνεύσεις σου!
Σε αναζήτησα, πέρασα ξαναπέρασα και είπα μήπως έλειπες...

Suspect είπε...

chess ! :)

Amali είπε...

Άντε βρε Ζ. επιτέλους και ψαχνόμουν πως θα τη θωρακίσω τώρα που έχω αρχίσει να τα χάνω....
ίσως το ρίξω και στο σκάκι όπως λέει και ο από πάνω suspect ή υποννοεί κάτι άλλο που δεν πιάνω, ας με διαφωτίσει... Εγώ πάντως και το σκάκι θα το ξεκινήσω μπας και δω φως...

Καλή κ δημιουργική χρονιά χ. άλλα απρόοπτα

πολλά φιλιά

Z. είπε...

Suspect, λες να αρκεί; Ίσως με λίγη γυμναστική και πολλά αντιοξειδωτικά.

Αμαλί σερί, τί ανάγκη έχεις εσύ; Εσύ παιδί μου είσαι τσακαλόπουλο και ολημερίς με τα μαθηματικά...Ποιος σε πιάνει! Αλλοίμονο από τους αποδέλοιπους.