Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ανεμοσυλλέκτης


Ένας ανεμοσυλλέκτης (windcatcher ή Malqaf στα αραβικά), είναι μια παραδοσιακή περσική αρχιτεκτονική σύλληψη, η οποία χρησιμοποιείται για αιώνες και η οποία έχει να κάνει με τη δημιουργία φυσικού εξαερισμού των κτηρίων.
Δεν είναι γνωστό ποιος εφηύρε αρχικά τον ανεμοσυλλέκτη αλλά μπορούμε ακόμα να τον δούμε σε πολλές χώρες σήμερα.
Ο ανεμοσυλλέκτης υπάρχει σε διάφορες μορφές: ομοιοκατευθυνόμενος, αμφίδρομος και πολυκατευθυνόμενος.
Παραδείγματα ανεμοσυλλέκτη μπορούν να βρεθούν -επηρεασμένος από την περσική αρχιτεκτονική- σε όλη τη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.


Η υποδομή
Το κεντρικό Ιράν έχει μια πολύ μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ημέρας - νύχτας, η οποία κυμαίνεται από δροσερή έως εξαιρετικά καυτή και ο αέρας τείνει να είναι πολύ ξηρός καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Τα περισσότερα κτήρια κατασκευάζονται από ογκώδεις χωμάτινους πλίνθους με εξαιρετικά υψηλές τιμές μόνωσης.
Επιπλέον, οι πόλεις, οι οποίες κεντροθετούνται στις οάσεις των ερήμων τείνουν να "πακετάρονται" πολύ κοντά μεταξύ τους με υψηλούς τοίχους και οροφές, σχετικά με τη δυτική αρχιτεκτονική, πράγμα το οποίο μεγιστοποιεί τη σκιά στο επίπεδο της γης.
Η θερμότητα της άμεσης ακτινοβολίας του ήλιου ελαχιστοποιείται με τα μικρά παράθυρα.


Η λειτουργία
Μια από τις πιο κοινές χρήσεις του malqaf, έχει ως αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό γνώρισμα το δροσισμό του εσωτερικού της κατοικίας, και χρησιμοποιείται, συχνά σε συνδυασμό με τα προαύλια και τους θόλους, ως γενική στρατηγική εξαερισμού / διαχείρισης της θερμότητας.
Το malqaf είναι, ουσιαστικά, ένας ψηλός, σκεπασμένος πύργος με μια πλευρά ανοικτή στην κορυφή.


Αυτή η ανοικτή πλευρά είναι προσανατολισμένη προς τον επικρατέστερο αέρα της περιοχής, κατά συνέπεια να "τον συλλαμβάνει" φέρνοντας τον κάτω από τον πύργο, στην καρδιά του κτηρίου, διατηρώντας τη ροή του και όπου αυτό συνεπάγεται στο να δροσίζει το εσωτερικό του κτηρίου!
Αυτός είναι ο αμεσότερος τρόπος κατανομής του αέρα μέσα στο κτήριο, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν δροσίζει απαραιτήτως τον αέρα, αλλά στηρίζεται σε ένα ποσοστό της εναλλαγής της ροής του αέρα, για να παρέχει μια αίσθηση ψύξης.
Αυτή η χρήση του ανεμοσυλλέκτη (malqaf ή windcatcher), έχει υιοθετηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, πάντα με αυτόν τον ίδιον τρόπο.


source


3 σχόλια:

misirlouka είπε...

ΛΟΙΠΟΝ....το βρηκα χαιρομαι τοσο με τα blog σας γιατι μου καλυπτετε τη θεματολογια που παρακολουθουσα στο Discovery,history channel,nasional Geo......τα βρηκα ολα σε blog xaxaxa
και δεν κοστιζει οσο η συνδρομη στη nova.
Πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση.
Ασχετο .... καποια αναρτηση - πληροφορηση για τα cob?( στο μελλον)...( xaxaxa πηρα θαρρος ,κανω και παραγγελιες τωρα)
σε ευχαριστω οπως και να χει.

Z. είπε...

Μ΄αρέσει που εδώ σ΄αρέσει και βρίσκεις όλα τα παραπάνω!
Κάτι θα γίνει με την παραγγελία σου.
Μη νιώθεις άσχημα, κι άλλοι έχουν "παραγγείλει". Εξάλλου μου χρειάζονται ιδέες για ψάξιμο.:))

Χρυσαυγή είπε...

Πολυ ενδιαφερον!!!!!