Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Kongō Gumi , 株式会社金剛組

Εργαζόμενοι της Kongō Gumi στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η Kongō Gumi είναι μια Ιαπωνική κατασκευαστική εταιρεία, η παλαιότερη στον κόσμο ανεξάρτητη επιχείρηση, η οποία λειτουργεί για πάνω από 1.400 χρόνια  συνεχώς, έως ότου απορροφήθηκε, ως θυγατρική, μιας  άλλης μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας.

Με κεντρικά γραφεία στην Οζάκα, η οικογενειακή αυτή επιχείρηση, μιας μόνον οικογένειας, ξεκινά τις δραστηριότητές της το 578 μ.Χ, όταν ένας μηχανικός, ο πρίγκηπας Shotoku την έφερε από το Baekje  (Ν. Κορέα) στην Ιαπωνία για να χτίσει το βουδιστικό ναό Shitennō-ji.
 
Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η Kongō Gumi συμμετείχε στην οικοδόμηση πολλών διάσημων κτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Οζάκα Castle  του 16ου αιώνα.
 
Ένας πάπυρος 3 μέτρων καταγράφει 40 γενιές πίσω την ιστορία, στο ξεκίνημα ακόμα της εταιρείας. Όπως με πολλές διακεκριμένες ιαπωνικές οικογένειες, ο γαμπρός προσχωρούσε συχνά στην οικογένεια  και έπαιρνε το επώνυμο Kongō. Κατά συνέπεια, δια μέσου των αιώνων, η γραμμή να συνεχίζεται μέσω είτε ενός γιου, είτε μιας κόρης.

Η επιχείρηση αντιμετωπίζοντας σκληρές δυσκολίες, μπήκε στη διαδικασία εκκαθάρισης τον Ιανουαρίο 2006. Οι μετοχές της αγοράστηκαν από την εταιρεία Takamatsu. Πριν από την εκκαθάρισή της είχε πάνω από 100 υπαλλήλους και τα ετήσια έσοδα της ήταν ¥7.5 δισεκατομμύρια ($70 εκατομμύρια) το 2005. Ακόμα ειδικευόταν στην οικοδόμηση βουδιστικών ναών! Ο τελευταίος Πρόεδρος ήταν Masakazu Kongō, ο 40ός Kongō που ήταν ο επικεφαλής της εταιρείας.

Από το Δεκέμβριο του 2006, η Gumi συνεχίζει να λειτουργεί ως πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της Takamatsu. Στην οικογένεια Kongo εξακολουθούν να ασκούν την τέχνη του ξυλουργού.

* Την ίδια εποχή στην Ελλάδα δέσποζε το Βυζάντιο με τους παπάδες να μηχανορραφούν! Γι αυτό ακόμα και μέχρι τις μέρες μας, κυριαρχούν ατρόμητα τα βατοπαίδια...


http://en.wikipedia.org/wiki/Kong%C5%8D_Gumi

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Συγκριτική ιστορία!!!!
Τίποτα πιο αποτελεσματικό, παρόλα αυτά όμως ... τα βατοπαίδια στα μουλοχτά ... κρυφογελούν ...

Z. είπε...

Πάντα! Τρίβουν τα χέρια τους και κρυφογελούν χαιρέκακα.

Maria B. είπε...

με γοητευσε το αρθρο σου αλλά με έκανε να γελάσω το σχολιό σου !!!χιχιχι εχεις απόλυτα δίκιο !!!

Ζαμπακι μου γλυκό σε φιλώ πολύ πολύ

Z. είπε...

Αχ! Μαρί, σκοταδισμός και πάσης Ελλάδος...
Εμείς απλώς αναμασούμε την καραμέλα,
ότι είμαστε οι καλύτεροι και μας φταίει η τουρκοκρατία...

Είσαι καλά τώρα;
Φιλιά σου