Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Spite House

Ένα σπίτι έχθρας (Spite House) είναι ένα κτήριο που κατασκευάζεται ή τροποποιείται για να ενοχλήσει τους γείτονες ή και άλλους, οι οποίοι έχουν ενδιαφέροντα ή συμφέροντα στην περιοχή.
Τα σπίτια έχθρας (πείσματος, κακίας) χρησιμεύουν συχνά σαν φράχτης, εμποδίζοντας το φως, την πρόσβαση στα γειτονικά κτήρια, ή ως επιδεικτικά σύμβολα περιφρόνησης!
Τα σπίτια αυτά είναι πολύ σπανιότερα από τους φράκτες έχθρας. Αυτό αποδίδεται μερικώς στο γεγονός ότι οι σύγχρονοι οικοδομικοί συντελεστές αποτρέπουν συχνά την κατασκευή τέτοιων σπιτιών που πιθανώς να δημιουργήσουν προβλήματα στους γείτονες ή στην ιδιωτική τους ζωή.





Το 1814, ο Dr. John Tyler, ένας διαπρεπής οφθαλμολόγος και ο πρώτος αμερικανός ο οποίος εκτέλεσε χειρουργική επέμβαση θεραπείας του καταρράκτη, ήταν ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου κοντά στο οικοδομικό τετράγωνο των δικαστηρίων στο Frederick του Maryland. Ο Δήμος της πόλης έκανε τα σχέδια για να επεκτείνει νότια ένα δρόμο μέσα από την ιδιοκτησία του Tyler, ώστε να συναντήσει τη West Patrick Street. 
Στη διαμάχη του με το Δήμο, ο Tyler ανακάλυψε έναν τοπικό νόμο που απαγόρευε την κατασκευή ενός δρόμου εάν οι εργασίες οικοδόμησης του κτηρίου ήταν σε εξέλιξη. Τότε ο δρόμος δεν θα μπορούσε να συνεχίσει την πορεία του. 
Για να πάει κόντρα στο Δήμο, ο Tyler έβαλε αμέσως τους εργάτες να αρχίσουν να κτίζουν το σπίτι του, πράγμα το οποίο ανακάλυψαν οι εργάτες του Δήμου την επομένη το πρωί!




Το 1874, δύο αδελφοί στα βόρεια  της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη, βρέθηκαν σε μια διαμάχη.  Κάθε ένας είχε προηγουμένως κληρονομήσει μέρος ενός οικοπέδου από τον αποθανόντα πατέρα τους.
Ενώ ο δεύτερος αδελφός υπηρετούσε μακριά το στρατιωτικό του, ο πρώτος αδελφός έχτισε ένα μεγάλο σπίτι, αφήνοντας στο στρατιώτη μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα της ιδιοκτησίας και που ο πρώτος αδελφός αισθάνθηκε σίγουρος ότι ήταν πολύ μικροσκοπικό για να οικοδομηθεί οτιδήποτε. 
Όταν επέστρεψε ο στρατιώτης, βρήκε την κληρονομιά του μειωμένη και υποβαθμισμένη. Έχτισε λοιπόν και αυτός ένα ξύλινο σπίτι στο  44 της οδού Saint Hull. 
Από το πείσμα του και ενάντια στην πλεονεξία του αδελφού του, έφραξε το φως του ήλιου και κατέστρεψε την πλαϊνή όψη του κτηρίου του.
Η πρόσοψη του δικού του σπιτιού είχε πλάτος 3,2 μ. και η πίσω πλευρά είχε πλάτος 2,82 μ.
Το Skinny House είναι ακόμα όρθιο και κατοικείται!




Στο γύρισμα του 20ού αιώνα, η πόλη Alameda της Καλιφόρνια, πήρε μια μεγάλη έκταση του Charles Froling, για να κατασκευάσει ένα δρόμο. 
Ο Froling είχε προγραμματίσει να οικοδομήσει το σπίτι των ονείρων του στο οικόπεδο αυτό, το οποίο είχε πάρει από κληρονομιά. 
Στη διαμάχη του με το Δήμο και κόντρα στον αντιπαθητικό του γείτονα ο Froling έχτισε ένα σπίτι με 3,00 μ. πλάτος, 16,00 μ. μήκος και 6,10 μ. ύψος, επάνω στη μικροσκοπική λωρίδα εδάφους που του απόμεινε.
Το σπίτι στην Alameda στέκεται ακόμα και κατοικείται!



Το 1908, ο Francis O' Reilly ήταν κύριος μιας έκτασης επένδυσης στο West Cambridge, της Massachusetts και πλησίασε το γείτονα του με σκοπό να το πωλήσει για κάποιο κέρδος.
Όταν ο γείτονάς του αρνήθηκε να το αγοράσει ο O' Reilly  έχτισε ένα οίκημα 28,60 μέτρων τετραγωνικών με 11 μ. μήκος και 2,40 πλάτος μόνο και μόνο για να ενοχλήσει το γείτονά του!
Το σπίτι του O' Reilly εξακολουθεί να στέκεται και στεγάζει μια εταιρεία εσωτερικής διακόσμησης!




Το 1925, στο Montlake, Seattle της Washington, ο γείτονας υπέβαλε μια προσβλητικά χαμηλή προσφορά για μια μικροσκοπική φέτα εδάφους του γείτονά του. 
Τότε, από το πείσμα του, έχτισε ένα σπίτι 80 τετρ. μέτρων έτσι ώστε να εμποδίζει τον ανοιχτό χώρο και τη θέα του γείτονα.
Το σπίτι είχε πλάτος 1,40 μ. στο νοτιά και 4,60 στο πίσω μέρος προς το βοριά.
Το σπίτι του πείσματος, στο Montlake, στέκεται ακόμα και κατοικείται!
*Φωτό: το κίτρινο σπίτι στο βάθος αριστερά.



Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Spite_house

6 σχόλια:

Maria B. είπε...

Τζα ! να μαι και γω εδώ !!

Ζαμπακι μου τι ωραίο ποστ είναι αυτό και πόσο μ'εκανες και γέλασα !!

εκτός απο την ουσία του πόστ μου
έκαναν εντύπωση και άλλα δύο πράγματα:

1/ πως είναι τόσο καλοδιατηρημένα μετά την στιγμή που είναι τόσο παλιά κτίσματα και
2/ πως τους επετρεπαν να οικοδομήσουν σε τόσο μικρό χώρο??

τα σπίτια αυτου του στύλ είναι η αδυναμία μου !!!!

σε φιλώ πολύ πολύ πολύ πολύ πολύ
να δω πότε θα καταφέρουμε να πιούμε κανένα καφεδάκι !!!

καλό σ/κ

Z. είπε...

Γεια σου Μαρία μου.
Για το πρώτο: μάλλον επειδή χρησιμοποιούνται ακόμα, τα συντηρούν και τα προσέχουν.
Για το δεύτερο: πιστεύω ότι οι πολεοδομικοί κανονισμοί δεν θα ήταν και πλήρως καταγεγραμμένοι!
Το πιθανότερο έκτιζε κάποιος όπου είχε γη!

Για το καφεδάκι, κάποτε θα μας "κάτσει" που θα πάει;
Εμείς να είμαστε καλά.:)

Amali είπε...

κορίτσια γειάααααααααα σας, και εμένα μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι όποιος θέλει χτίζει όπου έχει και σε όσο έχει...και εγώ που νόμιζα πως μόνο στην Ελλάδα τα κάνουμε αυτά!!!!!!

Στην ουσία τώρα Ζάμπη πάρα πολύ ωραία η ανάρτησή σου που περιμένω με ανυπομονησία κάθε φορά τι καινούριο θα έχεις...

όσο για τον καφέ, να σας ενημερώσω ότι έρχεται από Βραζιλία και ο καπετάνιος είπε ότι θα φτάσει εδώ τέλη Μαϊου, δηλαδή λίγο μετά το τέλος των εξετάσεων!!!!εκτός αν κανονίζετε πάλι κρυφά από εμένα!χιχιχιχι

Z. είπε...

Αμαλίιιιιιιιιιι μου. Έχω τα νεύρα τσατάλια με τη σύνδεση μου...Από τα νεύρα μου "κήπευα" 2 ώρες σήμερα...

Στην Ελλάδα το κάνουμε (το όπου θέλουμε κτίζουμε-μην πάει αλλού ο νους σου) τα τελευταία 50(;) χρόνια στας Αμερικάς το έκαναν πολύ παλιότερα!!!

Είσαι η φανατική σούπερ φαν μου! Ευτυχώς που έχω και εσένα, ειδάλλως θα είχαμε αραχνιάσει εδώ μέσα...

Το παπόρι από την Περσία πότε θάρθει; Γιατί το άλλο δεν το βλέπω να έρχεται ούτε μετά το τέλος Μαΐου...
Εμείς να μηχανορραφούμε ερήμην σου; Ποτέ των ποτών!
Φλκ

Ανώνυμος είπε...

Πολύ χαριτωμένη και ενδιαφέρουσα ανάρτηση .
Μου έφτιαξε λίγο το κέφι .
Καλή Πρωτομαγιά .

Z. είπε...

Από κέφι...Άλλο τίποτε!
Η κατήφεια θα μας γίνει μόνιμη, πιστεύω.

Να είχα, λέει, ένα οικόπεδο και να έχτιζα ένα Spite House μπροστά στις βίλες των πολιτικών μας! Έτσι, να τους έμπαινα στο ρουθούνι για όλα όσα αξίωσαν σ΄αυτόν τον τόπο;

Καλό απόγευμα και σε σένα.:)
Φιλιά