Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Κινούμενες Γέφυρες








Αυτή είναι ίδια με την παλιά γέφυρα του Ισθμού στα Ίσθμια.




Μεταφερόμενη ή κινητή γέφυρα είναι ένας τύπος γέφυρας που ενώνει ένα κινούμενο τμήμα "οδοστρώματος" με την απέναντι πλευρά. Η γόνδολα (το μεταφερόμενο στοιχείο) μεταφέρεται από ψηλά τεντωμένα συρματόσκοινα ή επάνω σε ένα σιδερένιο χωροδικτύωμα. Η ιδέα έχει χρησιμοποιηθεί για να διασχίσουν τους πλεύσιμους ποταμούς ή άλλα τμήματα νερού, όπου υπάρχει ανάγκη για την κυκλοφορία σκαφών και να μπορούν αυτά να περνούν. Είναι ένας σπάνιος τύπος γέφυρας, με λιγότερες από δυο δωδεκάδες στο σύνολο τους να έχουν κατασκευαστεί και πολύ λιγότερες να λειτουργούν σήμερα.

Vizcaya Bridge

Η πρώτη κινητή γέφυρα ήταν η Vizcaya που χτίστηκε στο Portugalete, στην Ισπανία, το 1893, και η οποία το 2006 ανακυρήχθηκε από την Unesco Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Σχεδιάστηκε από το Alberto Palacio, μαθητή του Gustave Eiffel και ενέπνευσε άλλους να προσπαθήσουν να κάνουν παρόμοιες κατασκευές. 
Η ιδέα βρήκε χρήση εκεί όπου δεν υπήρχε πρακτική εφαρμογή στο να κτιστεί μια σταθερή γέφυρα.
Ήταν η λύση που δόθηκε από το μηχανικό στο πρόβλημα του να ενώσει δυο πόλεις χωρίς να αναστατώσει τη θαλάσσια κυκλοφορία στο λιμάνι του Μπιλμπάο και χωρίς να πρέπει να χτιστεί μια ογκώδης κατασκευή με πολύ μακριές κεκλιμένες ράμπες.

Θέα κατά μήκος της γέφυρας  Vizcaya
Επειδή οι κινητές γέφυρες μπορούν να φέρουν μόνο ένα περιορισμένο φορτίο, η ιδέα χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα μετά την άνοδο της χρήσης του αυτοκινήτου.

Middlesbrough
Μια από τις μεγαλύτερες και ακόμα σε λειτουργεία γέφυρες είναι αυτή του Middlesbrough στην Αγγλία. 
Έχει μήκος 259 μ.και κτίστηκε το 1911.

Newport Transporter Bridge


Source:

http://en.wikipedia.org/

5 σχόλια:

Juanita La Quejica είπε...

Με γυρνάς μερικά χρόνια πίσω.
Όσο θυμάμαι την ταλαιπωρία εκείνη την ημέρα στο Portugalete... που θέλαμε να θαυμάσουμε την γέφυρα αλλά πέσαμε σε πανηγύρι αυγουστιάτικο! Σαν να προσπαθείς να παρκάρεις στην κεντρική λεωφόρο της Νέας Φιλαδέλφειας την Πρωτομαγιά. Αδύνατον. Και μετά από αγώνα ωρών... φαγητό τίποτα! Nada. Μόνο ποτάκια, tinto de verano και λοιπές χαζομαρούλες για τον καταταλαιπωρημένο ταξιδιώτη. Ευτυχώς μια delivery pizza είχε πάγκους εντός και έσωσε την κατάσταση! Μα πίτσα σε -κάποτε- ψαροχώρι; ΧΑΧΑ! Την γέφυρα πάντως την είδαμε και την θαυμάσαμε μετά μουσικών οργάνων αλλά τελείωσε το φιλμ και έτσι μόνο οι πρώτες μακρυνές εικόνες πέρασαν στην έντυπη αθανασία.

ria είπε...

κοίτα πόσα είδη υπάρχουν!

μας ενημερώνεις ανελλειπώς, φιλενάδα.

Z. είπε...

Είδες Juanita, σε πήγα πίσω στο χρόνο, ελπίζω ευχάριστα, όσο κι αν το ταξίδι στην Portugalete ήταν μια περιπέτεια!
Δεν είχα "πέσει" ποτέ επάνω στην ανάρτησή σου με τις όμορφες φωτογραφίες της γέφυρας...
Φιλιά x2

Z. είπε...

Είναι και η παλιά της Χαλκίδας που δεν υπάρχει στα σκιτσάκια.
Εκεί το κάθε μισό της γέφυρας χώνεται κάτω από το μισό του αντίστοιχου οδοστρώματος.

Τί κάνεις Ρία μου;
Χαίρομαι πάντα όταν σε συναντώ εδώ.
Ο μκρός; Διαβάζει;
Φιλάκια σας.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.