Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Αθήνα: Μια εν δυνάμει ενεργειακή τράπεζα

Θα αρχίσουμε με ένα αξίωμα: Η ενέργεια που προσπίπτει στον πλανήτη είναι 15.000 φορές περισσότερη από την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας ανά έτος. Έτσι θεωρητικά θα έφτανε μόνο το 0,01% της ενέργειας αυτής για να καλύψουμε τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες. Ή για να το θέσουμε διαφορετικά, η ενέργεια που προσπίπτει σε μία ώρα είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σύμφωνα με μία άλλη έρευνα η αξιοποίηση και μόνο του 10% των κτηρίων στη Μ. Βρετανία με Φωτοβολταϊκά συστήματα θα υπερεπαρκούσε για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, στοιχείο που υποδηλώνει τη σημασία της ανάπτυξης των Φ/Β συστημάτων μέσω της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας.
Ταυτόχρονα η αξιοποίηση 1 KW Φ/Β συστήματος θα απέτρεπε την έκλυση 1.450 kg CO2 κατά μέσον όρο τον χρόνο, όσο δηλ. απορροφούν ετησίως 2 περίπου στρέμματα δάσους ή 100 δένδρα. Αρα θα γινόταν και σημαντική συμβολή για την επιβράδυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Είναι στοιχεία που από μόνα τους προδηλώνουν το μέλλον, για τη δημιουργία κελυφών και
υποδομών, που με την αλματώδη πρόοδο των Φ/Β συστημάτων (ιδίως τα τελευταία χρόνια) και την ασφαλή ένταξή τους στα ίδια τα κτήρια και όχι μόνο (π.χ. σε διαμορφώσεις ελεύθερων χώρων) και στη συνέχεια μέσω της πολεοδομικής πρακτικής στην ίδια την πόλη, να μπορούν να γίνουν οι προπομποί μια ανανεωμένης ενεργειακής επανάστασης, φιλικής στο περιβάλλον, όπου η έκλυση της ενέργειας θα γίνεται άμεσα από τον ήλιο.
.../...
Tα κίνητρα που ισχύουν σε άλλες χώρες:

– Αυστρία: Φοροαπαλλαγές: επενδύσεις αξίας έως 2.920 ευρώ εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος.
– Βρετανία: Χαμηλός ΦΠA (5%).
– Γαλλία: Κυμαινόμενος ΦΠA (από 5,5% έως 19,6%). Επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης (1.280-2.100 ευρώ ανά εγκατάσταση).
– Γερμανία: Επιδότηση 125 ευρώ/m2 εγκατάστασης.
– Ισπανία: Υποχρεωτική εγκατάσταση σε νέες κατοικίες (στη Βαρκελώνη και σύντομα στη Μαδρίτη, στην Παμπλόνα, στη Σεβίλλη, στη Βαλένθια). Κτήρια άλλων χρήσεων (όπως εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία κ.λπ.) θα πρέπει υποχρεωτικά να εξοπλιστούν με Φ/Β συστήματα για να καλύπτουν μέρος των ενεργειακών τους απαιτήσεων.
Επιδότηση 219 ευρώ/m2 εγκατάστασης και χαμηλότοκα δάνεια. Κατά αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι θα γίνει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30-40% για κάθε κτήριο και μείωση της εκπομπής CO2 κατά 40-55%.
– Ιταλία: Μείωση του ΦΠA από 20% σε 10%.
– Ολλανδία: Επιδότηση που καλύπτει περίπου το 30% της αξίας του συστήματος.
– Ιαπωνία: Επιδότηση 30-50% και χαμηλότοκα δάνεια για μεγάλες εγκαταστάσεις. Χαμηλός ΦΠA (5%). Ειδικές επιδοτήσεις για νέες τεχνολογίες.
– Ισραήλ: Υποχρεωτική εγκατάσταση σε όλες τις νέες κατοικίες με ύψος μέχρι 27 μ. Επιδότηση 30% σε νέες τεχνολογίες.
– Ελλάδα: Απαγόρευση σύνδεσης δικτύου Φ/Β συστημάτων με ΔΕΗ. Πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
[...]

Του Βασίλη Κωστοβασίλη, αρχιτέκτονος-πολεοδόμου, MDesS '93/Harvard University,
του Θεμιστοκλή Ουδενιώτη, πολιτικού μηχανικού, ΜΔΕ-ΕΜΠ
και της Χριστιάνας Πηγουνάκη, αρχιτέκτονος, DPLG/Ecole d’ Architecture, Paris-La Villette.
_____________
source:
http://www.sadas-pea.gr/ARXITEKTONES_70.pdf

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Η Βενετία βυθίζεται; Ναι, και από τον κόσμο!






Στη Βενετία βρέθηκα πριν λίγες ημέρες και η απόλαυση αυτού του ταξιδιού παραμένει ακόμα σαν μια γλυκιά επίγευση, όπως μετά από κατανάλωση ενός πολύ επιτυχημένου tira mi su, που συνεχίζει να έχεις τη γεύση του στο στόμα σου, για πολύ!





Η Βενετία, όποια εποχή κι αν την δείτε, θα σας γοητεύσει. Μην τύχει μόνο να είναι «acqua alta» δη. παλίρροια, γιατί θα ταλαιπωρηθείτε και δεν θα απολαύσετε την πόλη όπως πραγματικά της αξίζει.
Τότε η πόλη γεμίζει από υπερυψωμένους ξύλινους διάδρομους, οι οποίοι επιτρέπουν τη μετακίνηση των πεζών, και τεράστιοι σωροί από σακιά με άμμο προφυλάσσουν την πόλη.





Μέσα στα τελευταία εκατό χρόνια, το έδαφος της πόλης έχει βυθισθεί κατά 23 εκατοστά, εξαιτίας της ανόδου των υδάτων και της αποσάθρωσης του εδάφους.
Πέρα όμως από αυτά, η ίδια η πόλη, τα απλά κτίρια, τα καστήματα,  οι επαύλεις, τα νησάκια, τα μουσεία, τα ιστορικά καφέ, οι αίθουσες τέχνης, τα φεστιβάλ και η ατμόσφαιρα της - έστω κι αυτή η λίγη που καταφέρνει να ξεπηδήσει μέσα από τις ορδές των τουριστών- θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες σας ανεξίτηλα.




Αυτή η πόλη είναι από μόνη της μια κατηγορία. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κάτι παρόμοιο. Ο πλούτος που συσσωρεύτηκε για αιώνες στην θαλασσοκράτειρα Βενετία, δημιούργησε αριστουργήματα άξια θαυμασμού και απόλαυση ψυχής και πνεύματος!




Είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης!
Έχει τον ίδιο αριστερό δήμαρχο τα τελευταία 40 χρόνια! Ο οποίος την προωθεί και τη φροντίζει εξαιρετικά! Σημειωτέο δε, ότι δεν υπάρχει εγκληματικότητα, και παρά το συνωστισμό, οι πορτοφολάδες είναι ανύπαρκτοι.




Να ξέρετε επίσης, ότι η Βενετία δεν υπήρξε αρχαία. Έτος ίδρυσης το 421, όπου τότε ήταν, που οι πρώτοι κάτοικοι για να προστατευθούν  από τις επιδρομές των Γότθων και των Ούννων βρήκαν καταφύγιο στα έλη και στα αναχώματα της λιμνοθάλασσας, κατά μήκος της Αδριατικής Θάλασσας, κοντά στο δέλτα του ποταμού Πάδου.




Κατέχει μια μοναδική γεωγραφική θέση σε μια λιμνοθάλασσα στην Αδριατική Θάλασσα.
Τα άλλα κυριότερα νησιά της λιμνοθάλασσας είναι : Lido, Murano, Burano, Torcello. Για να μην αναφέρουμε το San Michele (το νησί νεκροταφείο της πόλης), San Erasmo, Mazzorbo, On Vignola, Certosa, San Francesco del Deserto, San Giacomo in Paludo, Σαν Servolo, San Lazzaro degli Armeni, Giudecca.




Η πόλη καλύπτεται από 177 κανάλια (εκ των οποίων το μεγαλύτερο είναι το Μεγάλο Κανάλι), 400 γέφυρες και εκτείνεται πάνω από 118 νησιά,τα οποία βρίσκονται μεταξύ των εκβολών του Adige (Νότια) και του Piave (βόρεια). Η παλιά πόλη είναι εξ ολοκλήρου για τους πεζούς, τα κανάλια παίζουν το ρόλο του δρόμου, και διάφορα σκάφη είναι το μόνο μέσο μεταφοράς μαζί με το περπάτημα.
"Η Βενετία είναι μια πόλη ενάντια στη φύση" είχε διαπιστώσει ο Chateaubriand.



Η Βενετία και η λιμνοθάλασσα της είναι μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προστατεύονται από την UNESCO.













* Κάντε κλικ επάνω στις φωτογραφίες να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση.

Source:wikipedia.org