Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Η βλακεία ως παράγων του ανθρώπινου βίου

Το βιβλίο

Άνθρωπος των γραμμάτων ο Καρζής και διόλου τυχάρπαστος, ελκύεται -και μάλλον ενδίδει- σ' ένα παλιό θέμα το οποίο παραμένει άλυτο. Τι θα κάνουμε με τους «βλάκες» σ' αυτήν τη ζωή; Ο πρώτος πληθυντικός αφορά, βέβαια, τους εκ γενετής έξυπνους, οπότε οι δύο συνασπισμοί αντιπαρατάσσονται με τρόπο που παρουσιάζει το εξής αλλόκοτο: ενώ οι έξυπνοι παραπονούνται διαρκώς για τους ηλίθιους (και γράφουν γι' αυτούς), οι ηλίθιοι ουδέποτε έγραψαν για τους έξυπνους (πιθανότατα επειδή πιστεύουν ότι ανήκουν στη συνομοταξία τους). my brains, by Liz Henry
Το παλιότερο βιβλίο του Λεμπέση είχε το ίδιο θέμα και ανάλογες λαχτάρες στην ανάπτυξη. Ουσιαστικά, με το βλάκα κανείς δεν ασχολείται. Εκείνο που πληγώνει όλους μας είναι ο φιλισταϊσμός της σύγχρονης κοινής γνώμης, η οποία υποβάλλεται στο δράμα της απροσωπίας υπό μορφή ντεμέκ πολυγνωσίας.
Κωστής Παπαγιώργης

Διαβάζοντας τα παραπάνω στο Αθηνόραμα,
με παρότρυναν να αγοράσω το βιβλίο, του Θόδωρου Καρζή.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα και ένα συν-blogger, που είχε μια σχετική αναφορά στο βιβλίο. Παρακάτω διαβάστε ένα ενδιαφέρον απόσπασμα απ΄ αυτό, θα σας αρέσει σίγουρα.

...Στο πιθηκοειδές άνθρωπος, που σεμνύνεται να θεωρεί τον εαυτό του ως "το τελειότερο θηλαστικό"(δεν είναι γνωστή η γνώμη των άλλων θηλαστικών περί του θέματος), ο εγκέφαλος ή μυαλό, ζυγίζει περίπου 1.300 γραμμάρια και χωρίζεται σε διάφορα μέρη, το καθένα με τον δικό του λόγο παρουσίας και τον δικό τρόπο λειτουργίας. Το πιο ενδιαφέρον απ΄ αυτά είναι ο φλοιός, μια μεμβράνη που περιβάλλει την υπόλοιπη γλοιώδη μάζα και τη συγκρατεί για να μη σκορπίσει.
Human brain. by Gaetan Lee Ο φλοιός αποτελείται από (μόλις) 100 δισεκατομμύρια κύτταρα, σύμφωνα με τους εξερευνητές του, που βεβαιώνουν ότι τα μέτρησαν και, ασφαλώς, κανείς δεν θα είχε τη δύναμη και την αντοχή να τους το αμφισβητήσει. Από τα κύτταρα αυτά άλλα είναι αδρανή, σαν τους κλασικούς υπαλλήλους του ελληνικού Δημοσίου, και άλλα δραστήρια, σαν τους επιχειρηματίες που ξεθεώνονται στη δουλειά να μαζέψουν χρήμα για τους κληρονόμους τους. Τα δραστήρια κύτταρα, απλωμένα σε μια συμπαγή παράταξη έξι στοιβάδων, συγκρατούν την θρυλική στρατιά της φαιάς ουσίας, αιχμή του δόρατος στον αγώνα για την παραγωγή ενός άυλου προϊόντος, που οι άνθρωποι συνηθίζουν να το αποκαλούν πνεύμα ή νόηση ή διάνοια. Καθώς ο πληθυσμός της γης κυμαίνεται σήμερα γύρω στα έξι δισεκατομμύρια, αν πολλαπλασιάσουμε αυτόν τον αριθμό επί τα 100 δισεκατομμύρια κύτταρα που διαθέτει ο κάθε χωριστός εγκέφαλος, βλέπουμε ότι κυκλοφορούν στην οικουμένη 600 πεντάκις εκατομμύρια κύτταρα μαχόμενα (υποτίθεται) για την παραγωγή πνεύματος. Είναι πασίδηλο πως ουδέποτε στη Φύση, και πολύ λιγότερο στην ιστορία, έχει παρατηρηθεί μια τέτοια τρομαχτική σε αριθμό συγκέντρωση στρατεύματος - αλλά και με τα πενιχρότερα αποτελέσματα. Όπως θα δούμε αμέσως, παρά τις προσπάθειες των κυττάρων, πνεύμα παράγεται δευτερευόντως, ενώ το κύριο προϊόν που ξεχύνεται και κατακαλύπτει τα πάντα είναι η βλακεία...
Brain Anatomy Chart by cobalt123
Εκδόσεις Καστανιώτη 2007

Εικόνες από το www.flickr.com/

9 σχόλια:

Ντουφεκαλευρης είπε...

Πως έτσι κι αποφάσισες
μ' εμάς ν' ασχοληθείς,
η ζέστη τώρα που 'σφιξε
και είναι διαρκής;

Δεν είναι η βλακεία μας
το πρόβλημα, φιλτάτη,
είναι που η Ελλάδα μας
έγινε πια φευγάτη.

Οι βλάκες είμαστε παλιά
το θέμα των εξύπνων,
τώρα όλοι τα παίξανε
σε χώρα καμποτίνων.

Όσο κι αν ο εγκέφαλος
κρατάει αντιστάσεις,
δεν σε βολεύει η εποχή
έξυπνα ν' αντιδράσεις.

Είμαστε πια συντριπτική
μεγίστη πλειονότης,
και υπουργοί και βουλευτές
κι ο μέσος εργοδότης.

Παράτα το δοκίμιο
που γράφεις για τους βλάκες,
μελέτησε τους "έξυπνους".
Αυτοί κι αν έχουν... πλάκες!

Z. είπε...

Καλώς τον.
Μ΄ άρέσει που σε βρήκα εδώ!
Ελπίζω να συγκεντρώνεις κάπου τους στίχους σου.
Μη χάνονται από blog σε blog.
Θα ήταν κρίμα.
________
Καμποτίνοι κακοί ποιότητας και βλάκες...

Την καλημέρα μου

ria είπε...

ο εγκέφαλος στη φορμόλη, είναι του αϊνστάιν, γιατί κάπου διάβασα ότι τον κράτησαν για μελέτη.

τελικά μάλλον σου άρεσε το βιβλίο. έχω πολλά για διάφορα όργανα του ανθρωπίνου σώματος και με περισσότερες πληροφορίες. αν θες να σου τα συστήσω (αστειεύομαι)



ακόμα αυτή η χαζομάρα η λεκτική!

Z. είπε...

Καλή σου ημέρα, ria.

Άσε, τί θα γίνουμε μ΄αυτούς τους βλάκες;!;

Αν πρόκειται για βιβλία, πάσα σύσταση ευπρόσδεκτη.

Ναπoλέων είπε...

Αγαπητή Zambia[*],
διαφωνώ "κάθετα", που λένε κι οι ΠΑΣΟκοι[**], με την κατάληξη του αποσπάσματος διότι η βλακεία -και η εξυπνάδα και όλα τα ενδιάμεσά τους- είναι χαρακτηρισμοί καταστάσεων/ενεργειών του πνεύματος κι όχι "προϊόντα" του νού, όπως τα αισθήματα, τα συναισθήματα, οι σκέψεις και, στο σύνολο, το ίδιο το πνεύμα, άρα δεν μπορούν να συγκρίνονται, να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι.

Δεν έχω διαβάσει κανένα σχετικό βιβλίο, ούτε πρόκειται, αν δεν μού πει κάποιος ότι στο τάδε ορίζονται καταρχή τα κριτήρια διαβάθμισης της πνευματικής ικανότητας και μετά προχωράει παρακάτω.

Όσο για το ίδιο το θέμα σου, θυμήθηκα ένα "ανέκδοτο", του Μπέρναρ Σω νομίζω:
Τα άλογα είναι εξυπνότερα από τους ανθρώπους.
Βάζεις δέκα άλογα να παραβγούν και μαζεύονται χιλιάδες άνθρωποι για να τα δούνε.
Όταν όμως παραβγαίνουν δέκα άνθρωποι, κανένα άλογο δεν πάει να τους δει.

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων
-----------
[*] Μιά αφρικανική χώρα ξέρω με αυτό το όνομα. Έχεις σχέση;
[**] Κανονικά "διαρρήδην"... άσε τώρα...

Z. είπε...

Καλησπέρα Ναπολέοντα.
Καλώς ήρθες.
Στην συνέχεια του βιβλίου του, ο Καρζής αναφέρει τα κριτίρια διαβάθμισης της πνευματικής ικανότητας.
Το Σ/Κ, που θα έχω περισσότερο χρόνο, θα στα αναφέρω.
_____________

Διαφέρουμε στον τόνο, το χρώμα και το μέγεθος.

ria είπε...

κορίτσι, για πέρνα από το ιστοκαλύβιον που σου έχω προσκλησούλα!

καλημέρα!

Ivy είπε...

Καλημέρααααααααααααα!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.