Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Η Αρχιτεκτονική της Τέντας

Οι σπουδαστές, λοιπόν, της Αρχιτεκτονικής σχολής της πόλης Bergen, της Νορβηγίας, σχεδιάζουν μια σκηνή και είναι ο πρώτος στόχος που τους δίδεται, ως φρέσκοι σπουδαστές, με το που ξεκινούν τις σπουδές τους.


Το νησί UtsiraΤον πρώτο μήνα της μελέτης, κατοικούν σ΄ ένα μικρό νησί μακριά από την ακτή και το οποίο ονομάζεται Utsira. Είναι ένα θυελλώδες και αρκετά ακραίο περιβάλλον στη μέση του Ωκεανού. Εκεί οι σπουδαστές διαβιούν επί ένα μήνα, ζώντας στις τέντες για να γνωρίσουν τα βασικά του γιατί χτίζουμε σπίτια.

Η σχολική αίθουσαΜετά από το μήνα, όταν επιστρέψουν στη σχολή ο στόχος είναι να μελετηθεί, να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί «ένα σπίτι που δεν θα είναι ένα σπίτι, μια σκηνή που δεν θα είναι μια σκηνή». Μια φορητή κατασκευή που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για μισό χρόνο, έξω στο ίδιο νησί που έμειναν.

Η σκηνή του MartinΥπάρχουν κάμποσες ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις σκηνών που εμφανίζονται. O Martin Isak Jansen σχεδίασε ένα ρομβικό τριακοντάεδρο (triacontahedron !), το οποίο είναι βασισμένο στη φιλοσοφία των συναρμολογούμενων κατασκευών (modules).


Η σκηνή του Martin

Είναι πραγματικά, ένας αστείος και ευχάριστος τρόπος, να επιδοθούν οι νέοι σπουδαστές στην αγαπημένη τους μελέτη, της Αρχιτεκτονικής.



4 σχόλια:

ria είπε...

κατάλαβες τώρα πως μάντεψα το επάγγελμά σου?
είμαι περίεργη να δω τι σχεδίασαν για τέντες!
καλό απόγευμα.

ria είπε...

ακόμα να βγάλεις τη λεκτική????

είναι σπαστικό κοριτσάκι μου να αλλάζεις κάθε λίγο τη γλώσσα και τουλάχιστον στο δικό σου μπλογκ τα γράμματα είναι ευανάγνωστα, σε μερικά μπλογκ είναι ορνιθοσκαλίσματα!

Z. είπε...

Καλημέρα ria.
Πρωϊνή,βλέπω σήμερα!
Τί να σου πω; Είναι όντως σπαστικό,αλλά αλλιώς δεν γίνεται...
Σε μερικά blogs που μπαίνω κι εγώ, μπορώ να σου πω ότι το βρίσκω κάπως σαν παιγνίδι να ανακαλύπτω τη σωστή αποκωδικοποίηση των γραμμάτων.
Καλή εβδομάδα.

Ναπoλέων είπε...

Είσαι σίγουρη ότι είναι ρομβικό;

Γιατί το είδα ως κυβικό.

Ως προς τη «λεκτική επαλήθευση», ένα βασανάκι κι αυτό, είμαι στο πλευρό της Ρίας:
Από τί ακριβώς σέ προστατεύει τελικά;

Στο μπλογκ μου (και σε καμμιά 10ριά άλλα "αυτάδελφα") που δεν υπάρχει, δεν είδα να συμβαίνει κάνα κακό, ένα χρόνο τώρα.

α-α-ε
Ν.